לחץ ושחיקה אצל גננות במגזר הערבי בישראל
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
##plugins.themes.bootstrap3.article.sidebar##
תקציר
מטרתו של מחקר זה היא, להכיר את עולמה של הגננת במגזר הערבי,לבדוק מהם גורמי הלחץ בהן מתנסה הגננת בעבודתה ואת הקשר בין גורמי לחץ לבין רמת השחיקה שבה מתנסה הגננת בעבודתה.
המחקר נערך באופן כמותי ע"י חלוקת שאלון המורכב משני חלקים –החלק הראשון בדק גורמי לחץ ועוצמתם והחלק השני היה שאלון שחיקה.
המדגם במחקר כלל 120 גננות של גני טרום חובה וחובה מהמגזר הערבי בישראל.
ממצאי המחקר הראו כי בדומה לגננות מהמגזר היהודי בישראל, נמצאה כי רמת השחיקה של הגננת במגזר הערבי נמוכה מזו שנמצאת במחקרים אחרים אצל מורים.
גורמי הלחץ העיקריים בעבודת הגננת במגזר הערבי מתייחסים גם הם, בדומה לגננות מהמגזר היהודי במחקר אחר, להיבטים הקשורים ישירות עם העבודה היומיומית של הגננת עם הילדים –גורמים אלו הם: אחריות לבטיחות הילדים ועבודה עם ילדים בעלי קשיים.
מהממצאים עולה כי ישנו קשר בין עוצמת הלחץ לבין רמת השחיקה בה מתנסה הגננת.
גורמי הלחץ שנמצאו כמשפיעים על השחיקה ומסבירים את מקורה, מתייחסים להיבטים חיצוניים בעבודת הגננת כמו: הצורך להביא את ההורים לשיתוף פעולה, הדרישה ליישם ולהחדיר תוכניות לימודים חדשות, והיבטים פנימיים כמו: עבודה עם ילדים בעלי קשיים, התמודדות עם בעיות משמעת, עבודה יומיומית עם עוזרת גננת והצורך לעמוד על המשמר במשך חמש שעות ומעלה יום-יום ללא הפוגה.
מתוך ממצאים אלו, ניתן להמליץ על כך כי יש לספק לגננת ליווי ע"י אנשי מקצוע כמו: פסיכולוגים או יועצים חינוכיים, ולא להשאיר אותה להתמודד באופן כמעט עצמאי בעבודתה החינוכית בתוך הגנים.
בנוסף לכך, צריך לשאוף שבמוסדות להכשרת עובדי הוראה, יפתחו את תוכנית הלימודים במסלולים לגיל הרך, בכיוון של הקניית כלים להתמודדות עם גורמי הלחץ והשחיקה ע"י שילוב קורסים העוסקים בתחומים של החינוך המיוחד, מדעי ההתנהגות, תקשורת בין אישית, הקשר בין המסגרת החינוכית להורים ועבודת צוות.
מטרתו של מחקר זה היא, להכיר את עולמה של הגננת במגזר הערבי בישראל, לבדוק מהם גורמי הלחץ והשחיקה בהם מתנסה הגננת בעבודתה, ואת הקשר בין גורמי לחץ לבין רמת השחיקה של הגננת.